In bucataria romaneasca sunt folosite destul de frecvent verdeturile aromate, pentru a da un gust deosebit mancarii sau pentru a orna frumos preparetele. Insa pe langa aroma speciala si aspectul aparte, verdeturile aromate au si numeroase beneficii asupra organismului nostru.
Cele mai consumate verdeturi in bucataria romaneasca sunt patrunjelul, mararul, leusteanul si cimbrul. Aceastea sunt foarte bogate in vitamine si minerale, avand o aroma deosebit de puternica ce da mancarii un gust aparte. Daca doriti sa aveti mereu la indemana ierburi proaspete puteti sa le cultivati singuri, chiar la dumneavoastra acasa, tot ce aveti nevoie este un ghiveci in care sa le plantati, sa le udati corespunzator si sa le oferiti lumina de care au nevoie.
Patrunjelul este una dintre verdeturile cele mai folosite in mancarea de zi cu zi. Acesta poate fi adaugat la supe, ciorbe, numeroase variante de mancare gatita sau salate. Patrunjelul este foarte bogat in calciu, vitamina A si C, fier, cupru si fosfor. De asemenea acesta ajuta la intarirea sistemului imunitar, faciliteaza digestia, este un bun detoxifiant si ajuta la prevenirea alergiilor sau a depresiei.
In vremea grecilor antici, patrunjelul era consumat atat ca aliment, cat si ca planta medicinala. Frunzele sale erau folosite pentru a aromatiza mancarea, pentru a incorona invingatorii la intrecerile sportive si pentru a trata muscaturile de sarpe sau scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si pana nu demult era folosit ca remediu natural chiar si in medicina noastra populara. Datorita proprietatilor sale curative, acesta era folosit pentru a preveni infectia ranilor, pentru a intari gingiile, pentru a vindeca diverse afectiuni ale ficatului sau ale intestinului.
Mararul este de asemenea una dintre verdeturile aromate foarte des utilizate in bucataria noastra. Acesta, pe langa faptul ca este un condiment ce da un gust deosebit mancarii, este si un foarte bun conservant. Mararul este o sursa importanta de vitamina C, fibre si minerale. Acesta este folosit in special pentru a condimenta tocanitele, garniturile, sosurile, cremele de branza, muraturile sau diverse salate de cruditati.
In antichitate mararul era foarte apreciat de catre romani, care il utilizau ca remediu pentru tulburarile digestive sau pentru durerile de cap. In medicina tibetata si cea indiana, mararul, era folosit ca antiinfectios, antiinflamator si tonic digestiv. In medicina populara romaneasca sucul proaspat de marar era utilizat ca remediu impotriva tusei si a afectiunilor inimii. Uleiul aromatic din marar este foarte benefic pentru sistemul digestiv si pentru sistemul nervos, de asemenea avand si alte numeroase proprietati terapeutice.
Leusteanul in bucataria noastra romananeasca este folosit in mod special ca ingredient pentru ciorbe si borsuri. Pentru a nu isi pierde proprietatile, acesta este adaugat in mancare abia la finalul procesului de gatire. Leusteanul are si proprietati medicinale, fiind un foarte bun detoxifiant si diuretic, un bun remediu pentru prevenirea infectiilor urinare, respiratorii si pentru scaderea tensiunii arteriale.
Leusteanul a fost descoperit pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, unde a fost considerat nu doar un zarvzavat cu un gust aparte ci si un medicament deosebit de eficient.
Cimbrul este o planta aromata care se foloseste in special pentru condimentarea sarmalelor, a mancarurilor de fasole, linte, varza, muraturi si pentru gatirea preparatelor din carne de porc sau vanat. Acesta este o planta lemnoasa, putin amaruie, care pe langa gustul deosebit pe care il da mancari este deosebit de eficient pentru combaterea tusei si a astmului bronsic.
Triox pregateste pentru dumneavoastra zilnic diverse variante de meniul zilei, pe care le puteti comanda prin serviciul nostru de
catering Cluj Napoca. Preparatele noastre sunt gatite din ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate.